Lazurowa 166

Mieszkania dostępne / rezerwacje / sprzedane1 / 0 / 31
Termin Inwestycji
I (zakończenie II kwartał 2017)
Lokalizacja
Warszawa, ul. Lazurowa 166 (Bemowo)
Ilość mieszkań
32
Ilość pięter
5 (+ garaż podziemny)
Powierzchnia użytkowa
1 386,80
Styl budynku
Modernistyczny
Okolica
Osiedla mieszkaniowe, centra handlowe
Garaże i parkingi
Garaż podziemny
Galeria inwestycji

W skrócie o inwestycji Lazurowa 166

Jasna bryła z przeszkleniami pasmowymi i dużymi balkonami nadają zabudowie elegancki rezydencyjny charakter. Szerokie balkony, przekryte daszkami, tarasy o zróżnicowanej głębokości, okna o podwyższonej izolacyjności, mają jeszcze inne zadanie. Zostały one zaprojektowane w celu zabezpieczenia wnętrza pomieszczeń przed nadmiernym nagrzewaniem i hałasem.

Autor projektu - Pracownia MAAS PROJEKT

Bemowo w większej części zostało zabudowane w latach siedemdziesiątych dwudziestego wieku, jako jedna z „sypialni” Warszawy. Wzdłuż ulicy Lazurowej powstawały budynki mieszkalne w oparciu o modernistyczną zasadę swobodnie ułożonych budynków otoczonych zielenią. Od początku lat dziewięćdziesiątych zeszłego wieku zaczął się powolny proces dogęszczania istniejącej zabudowy poprzez, między innymi, tworzenie pierzei ulic i domykanie kwartałów.

Projektowany budynek jest częścią zabudowy uzupełniającej, jako jeden z elementów tego procesu. Położony dłuższym bokiem wzdłuż ulicy NowoLazurowej stał się jej pierzeją. Nadrzędnym celem projektantów było zachowanie spójności nowej zabudowy i wpisanie jej w architektoniczny i urbanistyczny kontekst otoczenia. Najistotniejszy był problem skali dużych i wysokich budynków w bliskim sąsiedztwie o różnej stylistyce. Niewielki budynek, został optycznie powiększony poprzez zastosowanie poziomych pasów, oddzielających poszczególne kondygnacje, nadając mu dynamiki w kontekście szczególnej lokalizacji przy szerokiej arterii komunikacyjnej.

sprawdź mapę okolicy (sklepy, szkoły, restauracje i inne punkty)

Naszą decyzją była kontynuacja, w miejsce tworzenia nowej, obcej w tym miejscu, jakości. Z jednej strony istotnym założeniem była poprawa jakości przestrzeni publicznych w tym rejonie. Chcieliśmy to uzyskać poprzez wykreowanie pierzei ulicy i kontynuowanie istniejących ciągów pieszych osiedla. Z drugiej strony wydzielone wspólne patio z wewnętrznym placem zabaw oraz ogródki przypisane mieszkaniom na parterze, jednoznacznie definiuje przestrzeń: publiczną i półprywatną i prywatną. W ten sposób wykrystalizowała się bryła budynku, która została oparta na rzucie w kształcie litery L swoją skalą, kolorystyką i detalem wpisują się w architekturę, tektonikę i urbanistkę osiedla.

Jasna bryła z przeszkleniami pasmowymi i dużymi balkonami nadają zabudowie elegancki rezydencyjny charakter. Szerokie balkony, przekryte daszkami, tarasy o zróżnicowanej głębokości, okna o podwyższonej izolacyjności, mają jeszcze inne zadanie. Zostały one zaprojektowane w celu zabezpieczenia wnętrza pomieszczeń przed nadmiernym nagrzewaniem i hałasem. Te zabiegi dały jeszcze jeden naszym zdaniem atrakcyjny efekt. Ciemno szare elementy poprzecinane horyzontalnymi białymi pasami z rytmicznie rozrzuconymi bryłami balkonów, tworzą jednorodną lekką przestrzenną „koronkę”. Otacza ona bryłę budynku i nadaje to całości efekt lekkości i wykorzystuje grę światłocienia, zgodnie z najlepszymi tradycjami architektury modernistycznej.